Amb la tornada del fred, és habitual que ens vingui de gust menjar aliments que ens reconfortin i ens aportin escalfor. Avui us volem portar algunes idees de sopes amb ingredients vegetals i de temporada.

Començarem amb un clàssic que ens serveix com a base per la resta de sopes: el brou de verdures. Perquè quedi gustós, cal que escollim una bona varietat de verdures. El més comú és posar-hi pastanaga, porro, ceba, api, xirivia, nap i col. Perquè quedi més gustós, es poden daurar prèviament les verdures amb una mica d’oli d’oliva verge extra, i després afegir-hi l’aigua per bullir-lo durant 30 minuts. Un cop fet el brou, es poden aprofitar aquestes verdures i fer-ne una crema.

En el cas del brou de verdures, és preferible fer una cocció de màxim 30 minuts per evitar que les verdures perdin massa vitamines. Si volem, podem afegir ossos per donar-hi més gust. En aquest cas, s’haurien de coure primer, mínim durant una hora per alliberar el col·lagen, i durant els últims 30 minuts hi podem afegir les verdures.

Un cop tenim un bon brou casolà, podem cuinar diferents sopes amb aquest brou de base:

Vichyssoise de fonoll

Per fer aquesta crema, començarem netejant i tallant a bocins un fonoll i una ceba. A una cassola, ho daurarem amb una mica de mantega. Quan hagin canviat de color, hi afegim una mica de brou de verdures i una patata. Un cop la patata estigui cuita, hi afegim una mica de llet, sal i pebre al gust, i ho triturem fins a aconseguir una textura de crema. Si volem fer una versió menys calòrica, podem substituir la mantega per oli d’oliva verge extra.

Sopa de moniato i espinacs

Començarem, com sempre, netejant bé les verdures. Tallarem a daus un moniato, ceba, una branca d’api i un pebrot. En una cassola amb una mica d’oli d’oliva verge extra, ofegarem la ceba. Quan comenci a canviar de color hi afegirem la resta de verdures, una mica de comí, sal i pebre, i ho deixem coure durant uns set minuts. Tot seguit, hi afegim el brou de verdures i ho fem bullir fins que el moniato quedi tou. A l’últim moment, hi afegim les fulles d’espinacs tallades.

Crema de coliflor i gingebre

Separem les flors d’una coliflor i les bullim. Mentrestant, pelem el gingebre i el ratllem fins a aconseguir-ne divuit grams. Pelem dues pomes i les tallem a trossos. Les podem passar per la paella per daurar-les, i donar-los més gust. En un recipient, posem la coliflor, el gingebre i la poma i triturem per fer la crema. Podem afegir-hi brou de verdures fins a obtenir la textura desitjada.

Bon profit!