Les tomaqueres: un ingredient versàtil i saludable

Les tomaqueres són un ingredient imprescindible a la cuina, ja que són versàtils, saludables i delicioses. A més, les tomaqueres ecològiques ofereixen molts avantatges, ja que són lliures de pesticides i altres substàncies tòxiques. En aquest article de blog, descobrirem tot el que has de saber sobre les tomaqueres, des dels seus beneficis per a la salut fins a les seves aplicacions culinàries, i t’explicarem per què hauries d’incloure les tomaques ecològiques en les teves menjades.

 

Història i origen de les tomaqueres:

 

Comencem aquest punt amb una pregunta: Quan vam començar a menjar tomaques?

La resposta és més complicada del que podríem pensar. Això és perquè la història de les tomaques és força complexa i fascinant, i el seu origen es remunta a centenars d’anys. Originàries de les regions andines d’Amèrica del Sud, les tomaques van ser cultivades i consumides per les cultures precolombines, incloent-hi els inques, que les van considerar un aliment sagrat. No obstant això, les tomaques no van ser introduïdes a Europa fins a la conquista del Nou Món, quan els primers exploradors es van emportar algunes mostres per als seus patrocinadors. A partir d’aquí, les tomaques van començar a difondre’s per Europa i altres parts del món. A part, la tomaquera va ser inicialment vista amb sospita i fins i tot por. Molts pensaven que era verinosa, ja que era un membre de la família de les solanàcies, que inclouen altres plantes verinoses com la belladona i la mandràgora.

Malgrat això, les tomaques van començar a guanyar popularitat a Europa, sobretot a Espanya i Itàlia, on van ser inclosos en la cuina tradicional i començant a ser considerada com un aliment exòtic i saludable. Amb el temps, les tomaques es van estendre per tot el món i van ser adaptades per a diferents condicions climàtiques i culinàries. Actualment, hi ha centenars de varietats de tomaques, cadascuna amb les seves característiques úniques.

Les tomaques són una font rica en nutrients, incloent-hi vitamina C i antioxidants, i també són baixes en calories, el que les converteix en un aliment saludable. A més, comprar tomaques ecològiques assegura que no contenen pesticides o altres productes químics, el que en fa una opció encara més saludable i sostenible.

Per resumir, la història i l’origen de les tomaques és un exemple perfecte de com les cultures i els aliments es poden adaptar i evolucionar al llarg del temps. Així doncs, no només són les tomaques una part important de la cuina mundial, sinó que també són un recordatori del poder de la diversitat i la innovació.

No dubteu a incloure les tomaques ecològiques a la vostra dieta i experimentar amb les seves diferents varietats (jo ja les incloc en la meva dieta). I si esteu buscant una opció saludable i sostenible per a la vostra alimentació.

Cistella ecològica de fusta plena de verdures de tomàquets ecològics.

Beneficis per a la salut:

 

Les tomaques són un dels aliments més saludables i nutritius que podem incloure en la nostra dieta. A continuació, analitzarem alguns dels beneficis per a la salut que les tomaques poden proporcionar.

1- Alt contingut en nutrients

Les tomaques són una font rica en nutrients rellevants, com la vitamina C, la vitamina K, el potassi i el licopè. La vitamina C ajuda a mantenir el sistema immune saludable i és un antioxidant potent, mentre que la vitamina K és crucial per a la coagulació sanguínia i el manteniment de la salut òssia. El potassi ajuda a regular la pressió arterial i el ritme cardíac, mentre que el licopè és un antioxidant que es creu que té efectes beneficiosos sobre la salut cardiovascular i la prevenció del càncer.

2- Reducció del risc de malalties cardiovasculars
Les tomaques poden ajudar a reduir el risc de malalties cardiovasculars, com la pressió arterial alta, les malalties coronàries i els accidents cerebrovasculars. Això és degut a la seva alta concentració d’antioxidants i nutrients, com el licopè, que ajuda a reduir l’oxidació del colesterol «dolent» i millora la funció dels vasos sanguinis.

3- Ajuda a prevenir el càncer
El licopè de les tomaques també es creu que té efectes beneficiosos sobre la prevenció del càncer. Es considera un antioxidant potencialment útil per combatre el càncer de pulmó, pròstata i estómac, entre altres tipus de càncer. A més, altres compostos presents en les tomaques, com els flavonoides i els carotenoides, també es creu que tenen efectes anticancerígens.

4- Millora la salut de la teva pell
El contingut de vitamina C de les tomaques també pot millorar la salut de la pell. La vitamina C és un antioxidant que ajuda a combatre els radicals lliures que poden fer malt bé la pell i afavorir l’envelliment prematur. A més, les tomaques també contenen altres nutrients com la biotina i el col·lagen, que ajuden a mantenir la pell sana i lluminosa.

5- Millora la visió
Les tomaques són una font rica en vitamina A, que és important per a la salut de la vista. La vitamina A ajuda a mantenir la salut de la retina i prevé la degeneració macular, que és una de les causes més comunes de pèrdua de la visió a mesura que envellim.

Són un dels aliments més beneficiosos per a la salut que podem incloure en la nostra dieta. Són riques en nutrients, antioxidants i altres compostos beneficiosos que poden ajudar a prevenir malalties, millorar la salut de la pell i els ulls, i afavorir una vida més saludable i activa. Si encara no heu afegit les tomaques

 

 

Diversos tipus de tomaqueres i tomàquets:

 

Les tomaques són un aliment popular i versàtil que es pot utilitzar en moltes receptes diferents, però no totes les tomaques són iguals. Hi ha molts tipus diferents de tomaques, cadascun amb una textura, sabor i forma únics. A continuació, presentem els diferents tipus de tomaques més comuns:

Tomaques de pera
Les tomaques de pera són petites i allargades, amb una forma que recorda la d’una pera. Són dolces i suaus, i sovint es fan servir en amanides i salses. També són excel·lents per fer tomàquets secs al sol.

Tomaques de raïm
Les tomaques de raïm són petites i dolces, amb una forma que recorda la d’un raïm. Són suaus i sucoses, i són perfectes per a amanides i plats de pasta. També són ideals per fer una perolada d’estiu fresc.

Tomaques d’heura
Les tomaques d’heura són tomaques allargades i cilíndriques, amb una pell fina i una textura carnosa. Són dolces i suaus, i són perfectes per fer sandvitxos i hamburgueses.

Tomaques de cor de bou
Les tomaques de cor de bou són grans i carnoses, amb una forma que recorda la d’un cor de bou. Són sucoses i dolces, i són fantàstiques per a amanides i per fer salses i purés.

Tomaques cherry
Les tomaques cherry són petites i dolces, amb una textura cruixent. Són perfectes per a amanides i picotejos, i també són ideals per aperitius. Són unes de les tomaques més populars per fer tomàquets secs al sol.

Tomaques de color
Les tomaques de color són tomaques que tenen colors diferents de les tomaques tradicionals, com ara verdes, grogues i negres. Tenen un sabor únic i són perfectes per a amanides i plats de pasta.

Tomaques San Marzano
Les tomaques San Marzano són tomaques allargades i carnoses que provenen d’Itàlia. Són dolces i sucoses, i són perfectes per a fer salses i guisats. Són unes de les tomaques més populars per a la cuina italiana.

Tomaques Beefsteak
Les tomaques Beefsteak són les més grans i carnoses de totes les tomaques. Són sucoses i dolces, i són perfectes per a fer salses i plats de pasta. També són excel·lents per a hamburgueses i entrepans.

 

Cadascun dels anteriors tomàquets, té un sabor, textura i forma únics. Això significa que hi ha una tomaquera per a cada gust i recepta. El millor és experimentar amb diferents tipus de tomaques per descobrir quina és la que més t’agrada i pots incloure en els teus menjars diaris.

 

És important tenir en compte que les tomaques que es produeixen a l’hivern o a la primavera solen ser importades d’altres països, ja que el cultiu a l’aire lliure és més difícil durant aquestes estacions a Catalunya. Per tant, si busques tomaques fresques i de temporada, la millor època per a comprar-les a Catalunya és a l’estiu i la tardor.

 

Com és habitual, sempre incloem en les nostres cistelles ecològiques productes de temporada sense ús de pesticides ni fertilitzants químics. A Catalunya, la temporada principal de collita i que es quan fem la collita a El Cistell, és a l’estiu i la tardor, entre els mesos de juny i novembre.

Configura ara la teva cistella

Si ets més de parlar, t’esperem al 650 16 36 47

Altres articles interessants:

Tens dubtes?