A la tardor l’escarola és una de les protagonistes dels nostres cistells. Aquesta verdura de baix contingut calòric és una de les verdures més riques en vitamines com la C i la B, i també és molt rica en ferro i fibra.
L’escarola és molt present a la cuina catalana amb la tradicional escarola amb romesco i el famós xató, especialment comú a les comarques tarragonines. Els plats tradicionals varien la seva elaboració segons la zona geogràfica i els costums familiars, però el més habitual és acompanyar l’escarola amb salsa de romesco, bacallà escaixat, anxoves i olives arbequines. També és comú afegir-hi ventresca de tonyina. Avui, però, us volem portar algunes idees per cuinar l’escarola que van més enllà dels plats tradicionals.
– Per començar, us proposem una amanida molt completa d’escarola, llagostins i fruites. Per fer-la, courem els llagostins durant quatre minuts en aigua bullent, els escorrem i els deixarem refredar. Mentrestant, tallem a trossets de fruita al nostre gust: si seguim la recepta original, posem kiwi i mango. En un bol, preparem la vinagreta barrejant oli d’oliva verge extra, el suc d’una llima, un polsim de sal i farigola. Servim l’escarola en un plat, la guarnim amb la fruita i els llagostins i amanim.
– Amb l’arribada del fred, les amanides tíbies són unes bones aliades per combatre’l. Amb aquesta amanida d’escarola, sípia, llonganissa i carxofa, podem menjar verdura fresca sense renunciar a un plat reconfortant. Per començar, netegem i tallem les carxofes i les fregim amb oli d’oliva verge extra. Saltegem la llonganissa i la sípia, i reservem tots els ingredients cuits. En un plat, servim l’escarola amb els ingredients cuits per sobre. Per amanir, podem fer un sofregit amb alls tendres i bitxo de caiena per donar-li més escalfor.
– Per acabar, us portem una altra proposta tíbia: l’amanida d’escarola, bacallà, magrana i calçots. Tot i que encara és una mica aviat pels calçots, també podem substituir-los per porro. Per fer-la, necessitem vuit calçots (o porros), mitja magrana, bacallà escaixat, escarola, olives negres, oli d’oliva verge extra i sal. Per començar, coem al forn durant 15 minuts els calçots prèviament tallats molt fins, amanits amb sal i oli. Emplatem posant els calçots cuits al fons del plat, posem l’escarola per sobre i guarnim amb la resta d’ingredients.
I tu, com cuines l’escarola?