Transport gratuït

REPARTIMENT PER TOT EL CAMP DE TARRAGONA

Pagament en tarjeta

Transport gratuït

Prepara un rebost més sostenible per aquest Nadal!

Falta menys d’un mes per Nadal i quan s’apropa aquesta època de l’any, molts comencen a planificar els àpats de les festes. Aquest any serà estrany, i segurament es podran fer menys àpats amb família i amics. Però per tots aquells que sí que es podran fer, us donem alguns consells perquè el vostre rebost sigui més sostenible i més conscient!

1- Opteu per productes de quilòmetre zero

Fer la compra de productes de quilòmetre zero és una manera de reduir l’impacte ambiental i econòmic de la producció d’aliments. Els aliments que s’han fet al costat de casa nostra no requereixen tant de temps i esforç de transport com aquells que estan cultivats a milers de quilòmetres de distància i que s’han hagut de congelar o mantenir en fred durant molt de temps abans d’arribar als nostres plats. Així col·laborem a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la generació de residus i la contaminació en general.

2- Compreu als productors locals

Segur que prop de casa nostra hi ha algun pastisser o xocolater que ven torrons i bombons artesans per Nadal. I algun celler que produeix vi i cava. I alguna carnisseria que ens pot preparar la carn per a l’escudella o per farcir els galets. I un pastisser que prepara tortells de Reis. Si ens hi fixem bé, podem veure que a prop de casa tenim moltes alternatives als productes industrials i a la compra a les grans superfícies. D’aquesta manera, afavorim l’economia local.

3- No us oblideu de les verdures!

Cada any, durant les festes de Nadal i Reis, augmenta molt el consum de carn, peix, marisc i embotits. També puja molt la venda d’alcohol i de productes rics en greixos i sucre. De fet, hi ha alguns estudis que diuen que, en aquesta època de l’any, augmenta fins a un 65% el consum de productes calòrics i ensucrats. Per això us diem: no us oblideu de les verdures aquestes festes! Hi ha molts plats vegetals que poden formar part d’un àpat de Nadal: una vichyssoise, una bona amanida amb taronja o una macedònia de fruites. A part, podem fer guarnicions de verdures pels plats de carn o de peix. O fer versions dels plats tradicionals posant-hi verdures: canelons d’espinacs, sopes de verdures…

4- Les fruites i verdures, de temporada

És important no deixar de banda la temporalitat de les fruites i verdures, també per Nadal. Si fem una macedònia de fruites, per què no hi posem taronja, mandarina o magrana, en lloc de mango o meló? Si fem un pastís, per què no hi posem taronja o llimona, en lloc de maduixa o préssec? El mateix amb les verdures. Els espinacs, les carabasses, els alls tendres, els porros, l’enciam, el bròquil… són bones opcions en aquesta època de l’any.

5- No compreu en excés i eviteu el malbaratament

També és habitual que, per Nadal, comprem més del que necessitem. Ho fem “per si de cas”, perquè tenim por que els convidats es quedin amb gana o perquè les sobretaules s’allarguen i ens passem molta estona menjant. Però això acaba provocant tres problemes: mengem massa, la factura dels àpats puja pels núvols i és fàcil que acabem llençant menjar. Per això us recomanem que no compreu en excés i us planifiqueu bé. Limiteu-vos a comprar unes quantitats acceptables, no compreu molt més “per si de cas” i tingueu carmanyoles preparades per congelar el menjar que ha sobrat. El pollastre rostit, els canelons o el brou de Nadal es poden posar al congelador sense problemes.

6- Reduïu els envasos a l’hora de comprar

En general, la compra local, ecològica i de productes de quilòmetre zero ja ens permet reduir el número d’envasos i de plàstics que acaben a casa nostra. Tot i això, el Nadal és una època d’abundància, i es generen més residus de l’habitual. Per això és important evitar els plats precuinats, o els dolços envasats de manera individual. I és recomanable optar per opcions a granel o envasos amb més capacitat. D’aquesta manera podem reduir la quantitat de plàstics i d’envasos d’un sol ús.

Altres articles interessants:

Els pèsols: llegums o verdura?

Els pèsols: llegums o verdura?

Una de les novetats de les cistelles de primavera són els pèsols, i amb ells sovint tenim dubtes de si són llegums o verdura. Avui us expliquem què són els pèsols, quines propietats tenen i algunes idees de com cuinar-los! De la mateixa manera que ho fan els fesols o...

llegir més
Verdures i fruites de primavera

Verdures i fruites de primavera

Ha arribat la primavera i, amb el canvi d'estació, les fruites i verdures canvien. Sovint, estem acostumats a consumir allò que ens ve de gust sense tenir en compte si és de temporada o no, però les nostres decisions de consum tenen un impacte directe en el medi...

llegir més
Receptes amb calçots

Receptes amb calçots

Els calçots són els brots de la ceba blanca replantada i són molt rics en fibra i minerals com el potassi i el fòsfor. A més, el cultiu és tradicional de la nostra zona i això fa que fàcilment el puguem trobar de proximitat, com és el cas del de les nostres cistelles....

llegir més
Tens dubtes?