Falta menys d’un mes per Nadal i quan s’apropa aquesta època de l’any, molts comencen a planificar els àpats de les festes. Aquest any serà estrany, i segurament es podran fer menys àpats amb família i amics. Però per tots aquells que sí que es podran fer, us donem alguns consells perquè el vostre rebost sigui més sostenible i més conscient!
1- Opteu per productes de quilòmetre zero
Fer la compra de productes de quilòmetre zero és una manera de reduir l’impacte ambiental i econòmic de la producció d’aliments. Els aliments que s’han fet al costat de casa nostra no requereixen tant de temps i esforç de transport com aquells que estan cultivats a milers de quilòmetres de distància i que s’han hagut de congelar o mantenir en fred durant molt de temps abans d’arribar als nostres plats. Així col·laborem a reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, la generació de residus i la contaminació en general.
2- Compreu als productors locals
Segur que prop de casa nostra hi ha algun pastisser o xocolater que ven torrons i bombons artesans per Nadal. I algun celler que produeix vi i cava. I alguna carnisseria que ens pot preparar la carn per a l’escudella o per farcir els galets. I un pastisser que prepara tortells de Reis. Si ens hi fixem bé, podem veure que a prop de casa tenim moltes alternatives als productes industrials i a la compra a les grans superfícies. D’aquesta manera, afavorim l’economia local.
3- No us oblideu de les verdures!
Cada any, durant les festes de Nadal i Reis, augmenta molt el consum de carn, peix, marisc i embotits. També puja molt la venda d’alcohol i de productes rics en greixos i sucre. De fet, hi ha alguns estudis que diuen que, en aquesta època de l’any, augmenta fins a un 65% el consum de productes calòrics i ensucrats. Per això us diem: no us oblideu de les verdures aquestes festes! Hi ha molts plats vegetals que poden formar part d’un àpat de Nadal: una vichyssoise, una bona amanida amb taronja o una macedònia de fruites. A part, podem fer guarnicions de verdures pels plats de carn o de peix. O fer versions dels plats tradicionals posant-hi verdures: canelons d’espinacs, sopes de verdures…
4- Les fruites i verdures, de temporada
És important no deixar de banda la temporalitat de les fruites i verdures, també per Nadal. Si fem una macedònia de fruites, per què no hi posem taronja, mandarina o magrana, en lloc de mango o meló? Si fem un pastís, per què no hi posem taronja o llimona, en lloc de maduixa o préssec? El mateix amb les verdures. Els espinacs, les carabasses, els alls tendres, els porros, l’enciam, el bròquil… són bones opcions en aquesta època de l’any.
5- No compreu en excés i eviteu el malbaratament
També és habitual que, per Nadal, comprem més del que necessitem. Ho fem “per si de cas”, perquè tenim por que els convidats es quedin amb gana o perquè les sobretaules s’allarguen i ens passem molta estona menjant. Però això acaba provocant tres problemes: mengem massa, la factura dels àpats puja pels núvols i és fàcil que acabem llençant menjar. Per això us recomanem que no compreu en excés i us planifiqueu bé. Limiteu-vos a comprar unes quantitats acceptables, no compreu molt més “per si de cas” i tingueu carmanyoles preparades per congelar el menjar que ha sobrat. El pollastre rostit, els canelons o el brou de Nadal es poden posar al congelador sense problemes.
6- Reduïu els envasos a l’hora de comprar
En general, la compra local, ecològica i de productes de quilòmetre zero ja ens permet reduir el número d’envasos i de plàstics que acaben a casa nostra. Tot i això, el Nadal és una època d’abundància, i es generen més residus de l’habitual. Per això és important evitar els plats precuinats, o els dolços envasats de manera individual. I és recomanable optar per opcions a granel o envasos amb més capacitat. D’aquesta manera podem reduir la quantitat de plàstics i d’envasos d’un sol ús.