El moniato

El moniato

Comencem el curs amb novetats per aquesta tardor! Per primera vegada a El Cistell hem cultivat moniatos i en rebreu a casa vostra a les setmanes prèvies a la castanyada.

El moniato és una hortalissa tradicional de la tardor que té un contingut calòric mitjà i és rica en hidrats de carboni complexos i sucres. Té aproximadament un 2% de proteïnes i no té greixos. En relació a la patata és superior en contingut nutritiu pel que fa a les vitamines A,C, E i àcid fòlic.

També proporciona nivells de potassi i antioxidants que sovint no es troben en altres aliments.

És interessant incloure el moniato a la nostra dieta perquè té efectes molt beneficiosos per a la nostra salut, ja que, per exemple, ajuden a depurar el fetge gràcies al seu contingut en l’aminoàcid metionina, tenen un efecte preventiu del càncer degut als seus alts nivells en betacarotens o protegeixen la salut de la vista i la pell pels seus valors de Vitamina A i E.

A més és un aliment que es pot cuinar de moltes maneres: al forn, al caliu, chips de moniato fregit o al forn, o com a ingredient de dolços, com per exemple dels panellets.

El fonoll

El fonoll

El fonoll és un cultiu típic de la zona mediterrània i se’n pot aprofitar tota la planta. Les fulles com a herba aromàtica, les llavors com a espècie i el bulb com a hortalissa.

A El Cistell no l’havíem plantat mai abans i des d’aquest any l’hem introduït com a novetat en els nostres cultius.

El bulb del fonoll és un tubercle que té capes com la ceba i té un sabor dolç, suau i anisat. Pel que fa a les seves propietats nutricionals el fonoll proporciona un valor energètic molt baix i és ric en fibra i en hidrats de carboni. També és ric en àcid fòlic (vitamina B9), que és molt indicat per a les dones embarassades, vitamina B3 provitamina A. També conté potassi i aigua, i això fa que tingui un efecte diürètic, tot afavorint l’equilibri hídric de les nostres cèl·lules.

Un altre efecte positiu del fonoll és que equilibra les funcions del sistema digestiu i immunològic.

La carabassa

La carabassa

La carabassa és una hortalissa lleugera, rica en fibra i amb un contingut calòric molt baix. Té múltiples propietats beneficioses i terapèutiques per a la nostra salut.

És antioxidant, gràcies a la seva riquesa en beta-carotens, i a la vegada aquests també protegeixen la nostra vista. Són una bona font de vitamina C, que ens ajuda a tenir un sistema immunològic més fort. També són riques en àcid fòlic, que preserva i protegeix el sistema nerviós i el cor. També són diürètiques, ja que a més d’estar constituïdes per un 90% d’aigua, són riques en potassi.

Nosaltres la comencem a collir ara i és un producte per guardar. En tindrem gairebé per tot l’any, fins a la primavera.

La bleda

La bleda

Als nostres cistells és habitual trobar-hi bledes, durant tot l’any. A El Cistell en cultivem dos tipus: la bleda verda, que és més comú a la zona de Barcelona, i la groga, que és pròpia del camp de Tarragona.

Les bledes tenen molts nutrients fonamentals pel nostre organisme. Pel que fa a minerals ens aporta sobretot calci, potassi, ferro i magnesi. Per altra banda les bledes són una bona font vitamínica, ja que tenen vitamina C, una vitamina antioxidant que intervé en moltes reaccions metabòliques i que ajuda a l’absorció del ferro, i vitamina A, que ens ajuda a combatre infeccions i, entre altres coses, és essencial per a la pell, els cabells, les mucoses i els ulls.

És diürètica, cosa que la fa ideal per a dietes depuratives. Té molta fibra, que sempre va bé per a millorar el nostre trànsit intestinal i és molt recomanable si es vol seguir una dieta d’aprimament, ja que a part de tenir poquíssimes calories són molt saciants.

La bajoca fina

La bajoca fina

La bajoca fina és de la família de les lleguminoses, però quan la consumim verda es considera una verdura. Menjar-ne és molt recomanable, ja que té efectes molt beneficiosos per millorar la nostra salut. Per exemple, la bajoca té un efecte depuratiu i diürètic, ja que és rica en potassi o pobra en sodi.

En podem destacar les poques calories que té i que és una bona font de fibra (concretament fins a 2,5 gr. de fibra per cada 100 gr.). La seva riquesa en fibres ens ajuda a disminuir el colesterol i a tenir una flora intestinal saludable. També conté bastants minerals, com el potassi, calci, magnesi i crom, i força vitamines, entre les quals trobem provitamina A, vitamines del grup B i vitamina C. Aquestes vitamines ens permeten combatre l’envelliment de les nostres cèl·lules.

Pels diabètics, la bajoca fina té efectes molt positius: l’acció combinada de la fibra fa que els sucres passin a la sang de manera més lenta.

El cogombre

El cogombre

Últimament haureu notat que els vostres cistells porten cogombre. Igual que el carabassó, el cogombre és una verdura d’estiu que pertany a la mateixa família que la carabassa, el meló o la síndria. La major part és aigua, té un contingut baixíssim en calories i aporta molta fibra, i això és molt recomanable tant si es busca menjar sa com si es vol seguir una dieta per baixar o controlar el pes.

Ajuda a desintoxicar el nostre organisme  depurant la sang i facilitant que s’elimini l’àcid úric, i expulsant de l’organisme l’excés d’aigua, ja que també és diürètic.

Per altra banda, és un bon reparador de la mucosa intestinal, ja que conté un enzim digestiu, l’erepsina, que trenca les proteïnes en aminoàcids i neteja els budells. És recomanable consumir-los amb la pell, per poder aprofitar elements com la fibra, el silici i la clorofil·la.

Tens dubtes?