El pebrot italià

El pebrot italià

Els que teniu cistells de verdura familiar ja haureu notat que aquesta setmana arriba amb novetats. Estem collint els primers pebrots italians, una varietat de pebrot coneguda, ja que és de les més valorades per fregir. Tot i així també es pot consumir rostit al forn, per exemple.

Nutricionalment, el pebrot compta amb quantitats significatives de vitamina A,C i E, potassi, fòsfor, magnesi, folats i molt pocs hidrats de carboni. L’aportació calòrica és baix, aproximadament de 20 calories per cada 100 grams. Posseeixen un percentatge d’aigua total superior al 90% i són de bastant fàcil digestió. Es poden consumir crus o cuits, però si ens els mengem crus, aprofitem molt més les seves propietats. A més tenen moltes propietats beneficioses per a la nostra salut: promouen la formació de col·lagen, milloren la vista i l’estat de salut de les mucoses del cos, reforcen el sistema immunològic i ajuden a cremar els greixos.

L’albergínia

L’albergínia

Des de fa setmanes hem afegit l’albergínia als nostres cistells de verdura. És una hortalissa d’estiu que millora la digestió perquè ajuda a estimular la producció de bilis. També és beneficiosa quan la consumin després d’haver fet un àpat amb molts greixos, com carns o formatges, ja que les fibres que té ajuden a que els àcids grassos saturats no es dipositin als intestins.

L’alberginia té un alt contingut en aigua i una baixa proporció en calories. Aporta minerals a la nostra dieta, com el fòsfor, el potassi i en menor quantitat el ferro i el calci, amb un baix contingut en sodi.  És una bona font d’antioxidants, principalment pels seu flavanoides, que són els que fan que s’enfosqueixi quan la tallem.

La tomaca

La tomaca

La tomaca és un aliment fonamental en la dieta mediterrània. Aquesta temporada servirem les varietats “cor de bou”, tomaca pera i tomaca d’amanir. De fet, ja en podeu trobar als vostres cistells de verdura.

La tomaca ens aporta molts beneficis a nivell nutricional, per exemple una gran quantitat de minerals, vitamines i aigua (aproximadament un 94%). Els beneficis que ens aporta sobre l’organisme canvien segons com la consumim, crua o cuita. Per exemple, el licopè (un potent antioxidant que ens pot protegir de determinats tipus de càncer) s’aprofita molt més si cuinem les tomaques, ja que aquest s’allibera millor amb la cocció. En canvi si volem aprofitar la seva riquesa en fibra i aconseguir una millor salut intestinal és millor menjar-se-les crues i amb pell, amanides, per exemple. Entre els minerals que conté el més important és que són baixes en sodi i riques en potassi, entre altres minerals. Són poc calòriques, baixes en greix i tenen una bona quantitat de proteïnes vegetals.

El carabassó

El carabassó

El carabassó és una hortalissa molt particular. És una verdura d’estiu que va molt bé per hidratar, ja que presenta un elevat contingut en aigua.

Té una proporció molt valuosa en minerals. Per exemple, és ric en potassi, fòsfor, magnesi i calci, però baix en sodi. Justament el sodi i el potassi fan que el carabassó tingui propietats diürètiques, és a dir que afavoreix l’eliminació de l’excés de líquids del cos.

Una altra característica interessant del carabassó és el seu alt contingut en fibra, cosa que el fa ideal per a persones que pateixen restrenyiment. També cal destacar que el seu baix nivell en hidrats de carboni el fa un aliment ideal per a persones diabètiques o que vulguin controlar els valors de sucre en la sang.

La patata

La patata

A partir de la setmana que ve ja començarem a collir les patates. De fet, per ser correctes en direm patata tendra, que és el nom que té la primera collita.
La varietat que cultivem a El Cistell són les “Jaerla“, una classe molt primerenca.

La patata és un dels aliments més consumits al món i a més és dels més fàcils de cuinar i combinar amb molts plats. No és d’estranyar que sigui així, és un aliment imprescindible si volem seguir una dieta sana i equilibrada. Per exemple, és molt rica en hidrats de carboni complexos. Això vol dir que consumir patates cuinades d’una manera adequada les converteix en un bon aliment energètic, ja que el nostre cos les absorbeix més lentament i és més fàcil mantenir en un bon nivell els sucres de la sang.

També tenen un ideal contingut potassi, que ajuda a controlar la hipertensió i una elevada proporció en fibres, molt recomanables per a millorar la nostra salut digestiva.

Per altra banda, tot i que no arriba als nivells del bròquil o de la fruita cítrica, també aporta una quantitat considerable de vitamina C a la nostra dieta, així que és ideal per les nostres defenses i potenciar la immunitat del nostre organisme.

La remolatxa

La remolatxa

La remolatxa és una de les hortalisses que conté més sucre, però no per això hem d’evitar menjar-ne. Tot el contrari.

Menjar-ne un parell o tres cops per setmana pot ser molt beneficiós per a la nostra alimentació, ja que els tenen una varietat de nutrients única i difícil de trobar en altres aliments, com per exemple totes les vitamines del grup B (B1, B2, B3, B6 i especialment B9) i minerals (ferro, potassi, silici i en major proporció el iode).

Tot i la quantitat de sucres que té, la remolatxa té un contingut calòric baix perquè aquests sucres que té són d’assimilació lenta a causa del seu alt contingut en fibra.

Té un gust dolç característic que pot ser molt interessant a l’hora de cuinar. La remolatxa es pot menjar crua, bullida o al vapor, i fins i tot se’n poden menjar les fulles, que poden arribar a tenir un valor nutricional més alt que l’arrel.

Tens dubtes?