Amb l’arribada de l’estiu ens vénen de gust àpats més lleugers i frescos, i no tenim ganes de dedicar-nos tanta estona a cuinar. Una de les estrelles d’aquesta estació és el gaspatxo: aquest plat tradicional s’elabora amb ingredients crus propis de la temporada d’estiu, és molt saludable i és ràpid de cuinar. A més a més, si sou dels que a l’estiu els costa posar-se a cuinar, podeu fer gaspatxo per diversos dies i conservar-lo a la nevera durant tres o quatre dies. Avui, us volem proposar diferents variacions d’aquesta recepta que ens solucionaran els àpats dels dies de més calor.

La primera proposta incorpora una verdura que podeu trobar a les nostres cistelles: la remolatxa. Per fer-lo necessitarem tomàquet, remolatxa, cogombre, pebrot, ceba i all. Després de netejar les verdures, les tallarem a trossos i hi afegirem sal, oli i vinagre al gust i ho triturarem. També podem anar afegint aigua per donar-li la consistència que més ens agradi. Per donar-li un toc encara més refrescant, podem afegir menta als ingredients. El resultat és un gaspatxo de color fúcsia molt vistós i original.

Una altra opció molt refrescant per l’estiu, és el gaspatxo de síndria. En aquest cas, l’elaboració serà molt semblant al gaspatxo de remolatxa, però substituirem la remolatxa per la síndria. Incorporar fruita als nostres plats és una opció molt saludable, i tot i que d’entrada pot semblar que els endolceix no és així: només cal fixar-nos en les proporcions, i assegurar-nos d’amanir-ho al nostre gust.

L’última opció que us proposem és molt diferent del gaspatxo que tenim al cap: es tracta d’un gaspatxo de color verd. Per fer-lo necessitarem cogombre, api, pebrot verd, espinacs o canonges, alfàbrega, ceba, all i nous. Per començar, netejarem les verdures i les trossejarem. Hi afegirem aigua freda, un iogurt natural, oli d’oliva verge extra, sal i pebre. Ho triturem fins que ens quedi una mescla homogènia i ho servim amb un raig de iogurt per sobre per decorar.

En totes les opcions que us proposem, podem decorar el plat posant-hi un raig d’oli d’oliva verge extra per sobre. Per donar textura, podem afegir-hi crostons de pa torrat, verdures cruixents o fins i tot flors o brots verds. En algunes regions també es decora el plat amb trossos de pernil salat o ou dur, i també s’afageix pa a la barreja per donar-li més consistència.

Com veieu, les opcions són múltiples però el resultat sempre serà el mateix: un plat refrescant, fàcil de fer i saludable!