Seleccionar pàgina

Al llarg de l’any, anem adaptant la nostra dieta a cada estació. Els aliments que mengem són fonamentals per combatre tant les temperatures altes com les baixes de manera eficient. Quan fa molta calor, com aquests dies, encara ho notem més, perquè no canviem només el tipus de menjar i de plats que fem, sinó que variem també la nostra relació amb la cuina. Qui té ganes d’encendre els fogons i el forn en plena onada de calor?

Per això us donem alguns consells per aplicar en la vostra alimentació aquest estiu!

Beure aigua. En un moment de màxima calor, és important hidratar-nos bé i beure molta aigua. El dubte sempre és: freda o calenta? La resposta és que els líquids calents van millor per combatre la calor: el cos regula la temperatura a través de la suor, i si bevem líquids calents, transpirem més i acabem reduint la temperatura del cos. De fet, els líquids molt freds només abaixen la temperatura d’alguns òrgans com l’estómac i els budells, però no de la resta del cos, i això ens obliga a produir més calor per escalfar-los. Aquesta és la teoria, però sabem que les sopes i infusions calentes no sempre ens vénen de gust a 30ºC. Per això, el més recomanable és optar per líquids tebis.

Evitar l’alcohol o consumir-ne poc. A més dels seus riscos habituals, l’alcohol ens augmenta la sensació de calor al cos. Per això, a l’estiu és important evitar-lo o consumir-lo de manera responsable, i així evitar un possible cop de calor. Si en prenem, ha de ser combinant-lo amb el menjar i vigilant-ne la quantitat.

Plats poc calòrics i fàcils de digerir. Quan un plat sigui molt calòric i difícil de pair, és sempre un entrebanc. Però a l’estiu, encara més, perquè ens agreuja la sensació de calor. A més, si tenim vacances és fàcil que anem amunt i avall, mengem en algun “xiringuito” o no cuidem gaire l’alimentació. Per això, sempre que puguem, plats lleugers i fàcils de digerir!

Cuina freda. Qui té ganes de posar-se davant d’uns fogons o d’un forn en plena onada de calor? Hi ha una gran quantitat d’opcions de cuina “sense foc” que ens permeten no haver de posar-nos davant d’una font de calor. Les més òbvies són les amanides, que podem preparar de mil maneres diferents. Però n’hi ha moltes més. Els carpaccios, les coques amb verdures, els hummus o les cremes de verdures fredes. El gaspatxo és la més coneguda a l’estiu, però hi ha moltes més receptes, tant amb fruites com amb verdures: salmorejo, crema de pèsols i menta, crema d’api i alvocat, crema de carabassó, crema de cogombre, crema de meló i pernil…

Fruita i verdura que ens hidrata. Hi ha aliments que, pel seu alt contingut en aigua, són ideals per l’estiu, perquè ens ajuden a hidratar-nos i a sentir-nos més a gust. I a més, coincideix que són de temporada! Són, per exemple, la síndria, el meló, el préssec, el carabassó, el tomàquet… Els hem d’incloure a la nostra dieta a diari.

Aliments picants. Pel mateix mecanisme que les begudes fredes, els aliments picants són un aliat contra la calor: perquè fan augmentar la calor interna del nostre organisme i, per tant, el nostre cos comença a suar i intenta refredar-lo. Tot i que en un primer moment sembli que ens acalorem, la temperatura corporal acaba baixant. De fet, en molts països càlids del planeta es consumeixen molts aliments picants.

Herbes aromàtiques. Algunes herbes aromàtiques ens provoquen sensació de frescor. Si afegim menta, alfàbrega, orenga o herba llimona a un plat, immediatament tenim la sensació d’estar refrescant-nos més. Per això es recomana incloure-les a la dieta a l’estiu!