És temporada de bajoques, una verdura molt poc calòrica, però que és molt rica en fibra, vitamina C, àcid fòlic, calci i magnesi. Avui us volem portar algunes suggeriments de receptes que porten aquesta verdura més enllà del tradicional bullit.

Per començar, haurem de mantenir aquestes verdures ben guardades a la nevera abans de cuinar-les. També serà important vigilar el punt de cocció perquè no quedin massa fetes. El punt perfecte dependrà molt dels gustos de cadascú, però sí que és aconsellable no passar-se per no perdre les propietats que aquesta verdura ens ofereix. Una bona manera de vigilar-ho, serà fixant-se que el color de la bajoca segueixi sent viu i brillant.

La primera proposta que us portem és una recepta de bajoques amb pernil. Per fer-la, primer netejarem i tallarem a trossos les bajoques i les posarem a bullir. Mentrestant, tallarem alls i tomaca a trossos petits i tallarem a daus una mica de pernil salat. En una paella amb una mica d’oli, courem el pernil. Un cop cuit, el reservem i a la mateixa paella daurem els alls i a continuació sofregim el tomàquet. Un cop llest el sofregit, hi afegim el pernil i les bajoques i ho saltegem uns instants abans de servir.

Tot i que estem acostumats a menjar-les calentes, les bajoques són un molt bon ingredient per les nostres amanides, i més ara que comença la calor. Una manera molt senzilla de cuinar-les i que resulta molt refrescant és aquesta amanida amb tomaca, formatge fresc i olives negres. Per fer-la, primer netejarem les bajoques i les tallarem a trossets. Les bullirem amb aigua i sal molt poca estona, per deixar-les amb una consistència cruixent. Un cop cuites, les escorrem i les deixem refredar. Mentrestant, tallem el tomàquet i el formatge fresc, i un cop les bajoques s’han refredat, ho barregem tot. Ho amanim amb sal i oli d’oliva verge extra.

Una altra opció és fer-les en amanida acompanyades amb una vinagreta de préssec, una recepta molt senzilla i sorprenent. Començarem bullint les bajoques que prèviament haurem tallat a trossos petits. Mentre es couen, tallarem tomàquet i ceba a trossos ben petits. Xafarem un alvocat en un bol i hi afegirem el tomàquet i la ceba, el suc de mitja llimona i una culleradeta de comí. Ho barrejarem bé, i un cop cuites les bajoques les afegirem a la mescla. Per fer la vinagreta, pelarem i tallarem un préssec i el passarem per la batedora juntament amb el suc de mitja llimona, quatre culleradetes d’oli l’oliva verge extra i sal i comí al gust. Podem servir l’amanida amb la vinagreta a banda, o incloure-la a la barreja abans de servir.