El Nadal és una època en què tendim als excessos. Fa un temps, us fèiem algunes propostes sobre com preparar un rebost sostenible de cara a aquestes festes. Entre aquestes propostes, hi havia l’objectiu de no oblidar les verdures als nostres àpats i consumir productes de proximitat i de temporada.

Sovint, els excessos d’aquests dies venen per creences com que el menjar saludable no és prou atractiu o que no és prou festiu. Avui us portem algunes idees d’aperitius vegetals per trencar aquest mite i fer que les verdures i el menjar saludable també formin part de les festes. A més, totes les receptes inclouen fruites i verdures de temporada que podreu trobar als nostres cistells!

Carxofes laminades amb llimona
Per la primera proposta d’aperitiu, recuperem una recepta molt senzilla que ja vam recomanar-vos en una entrada anterior. Començarem retirant la tija i les fulles més dures de les carxofes. Laminem la part més tendra de la carxofa, i la courem al vapor durant cinc minuts. Mentrestant, prepararem una vinagreta barrejant quatre cullerades d’oli d’oliva verge extra, una de suc de llimona, un polsim de sal i una mica de pebre. Un cop les carxofes estan cuites i les hem deixat refredar una mica, amanim amb la vinagreta.

Gaspatxo de pastanaga, taronja i gingebre
Per fer aquesta recepta, començarem netejant i pelant les pastanagues. Les courem fins que siguin ben tendres, i les deixem refredar amb aigua i gel. Mentrestant, preparem un litre de suc de taronja, i hi afegim les pastanagues i una culleradeta de gingebre fresc. Triturem i amanim amb sal i pebre.

Carpaccio de remolatxa
Laminem ben fines les remolatxes crues amb una mandolina. En cas que no en tinguem una, podem bullir-les durant 30 minuts i un cop toves les podrem tallar fàcilment amb un ganivet. Preparem l’amaniment en un bol barrejant el suc d’una llimona amb la seva pell, dues cullerades d’oli d’oliva verge extra, tàperes i una mica de sal. Afegim a aquest mateix bol les làmines de remolatxa, i les deixem macerar durant una hora. Ho servirem en un plat pla, amanides amb una mica de líquid del macerat i decorant amb fulles de ruca, créixens o espinacs.

Xips amb hummus de verdures
Per aquesta recepta, tallarem en forma de xips una mica de moniato, patata i remolatxa. Courem durant uns deu minuts els xips resultants al forn, que prèviament haurem preescalfat a 180 graus. Ho servirem en un plat acompanyat d’un hummus a la vostra elecció: en aquesta entrada, us fèiem algunes propostes amb base de verdures.

Bon profit i bon Nadal!